Over ons | Privacy beleid | Contact & informatie
Home»Waterpompen»Onderwaterpompen

Onderwaterpompen

Celis Putboringen heeft al meer dan 20 jaar ervaring met het plaatsen van onderwaterpompen. Ook voor advies kan u steeds bij ons terecht.

 

Wij beschikken over een grote stock van 4 duimse onderwaterpompen en bijbehorende motoren alsook de frequentiegestuurde drie duimse onderwaterpompen  SQE van het merk Grundfos. De zes duimse en acht duimse onderwaterpompen zijn ook bij ons verkrijgbaar maar enkel op bestelling.

 

De onderwaterpompen worden voornamelijk in een putboring of opslagtank (met koelmantel) geplaatst. Wij werken vooral met de merken Pedrollo, Grundfos en Wellpumps.

 

De onderwaterpompen zijn bij ons los verkrijgbaar alsook de gehele installatie.

 

Onderwaterpompen zijn waterpompen die worden gebruikt voor het verpompen van dun, niet-agressief water wat geen vaste deeltjes of vezels bevat. Deze pompen hebben verschillende doeleinden zoals: grondwatervoorziening, drukverhoging, irrigatiesystemen. Deze pomp mag maximum 150 m diep gehangen worden.

 

Buiten het boren van de waterput, plaatsen wij ook een volledige pompinstallatie na het proefpompen van de waterput.

 

Indien het water hoger blijft dan 8 m-mv dan heeft de klant de keuze uit een bovengrondse pompinstallatie met hydrofoorgroep of een onderwaterpompinstallatie. Indien het water lager zakt dan 8 m-mv dan is er enkel de mogelijkheid om een onderwaterpompinstallatie te monteren.

 

Voor de bovengrondse pompinstallatie met hydrofoorgroep verwijzen we u naar de centrifugaalpompen.

 

Voor de plaatsing van een onderwaterpompinstallatie bieden wij twee soorten onderwaterpompinstallaties aan namelijk de standaard onderwaterpompinstallatie zonder elektronica met een groot drukvat en drukschakelaar en anderzijds de frequentiegestuurde onderwaterpompinstallatie SQE van Grundfos. Bij grotere debieten kan er gekozen worden voor een externe frequentieregelaar van Danfoss voor de sturing van de onderwaterpomp.

De grootte van de waterpomp, stijgleiding, elektrische kabel, drukketel, debietmeter e.a. wordt bepaald naar de wensen van de klant.

 

Standaard onderwaterpompinstallatie

De onderwaterpompen die standaard in een putboring gebruikt worden zijn volledig in RVS uitgerust met noryl of rvs waaiers. Deze pompen hebben een diameter van 98 mm. Deze pomp verdraagt een maximale temperatuur van 30° C. Deze pompen zijn standaard uitgerust met een ingebouwde terugslagklep.

 

De stijgleiding bestaat uit Kiwa gekeurde HDPE (socarex) darm, galvanisé buis of inox buis. Deze komt samen met een rubberen elektrische kabel tot in de toezichtkamer. In deze toezichtkamer bevindt zich de pompkop volledig uit pvc, die op de pompbuis gelijmd is. Deze is demonteerbaar met 8 rvs bouten. Op de putkop bevindt zich ook een overdrukklep, afregelkraan, verluchtingsbuis en een wartel waar de elektrische kabel doorkomt. Deze putkop zorgt ervoor dat er geen vervuild water in de waterput kan komen. 

 

Van hieruit vertrekken we horizontaal met elektrische kabel en een socarex darm naar binnen waar het drukvat zich bevindt. De elektrische kabel wordt altijd in een wachtbuis geplaatst. Binnen wordt het hydrofoorgedeelte geplaatst bestaande uit drukketel, manometer, buitenkraan 1/2", vertrekkende bolkraan, dit alles mooi met PE muurbeugels en pvc drukbuis van 16 bar tegen de muur bevestigd. Tegen de muur bevindt zich ook de stuurkast van de pomp, dit kan zijn 220V mono, 3x400V of 3x230V.

 

Frequentiegestuurde onderwaterpompinstallatie

De opbouw van deze pompinstallatie is analoog als het voorgaande.

Het belangrijkste verschil is dat deze pomp 3" is en een deel elektronica bevat, alsook de sturingskast die bovenaan geplaatst wordt, bij het hydrofoorgedeelte. De bijbehorende drukketel heeft een volumpe van 8 L met diameter 22 cm en hoogte 25 cm.

Enkele voordelen die deze installatie heeft:

  • Hoog rendement
  • Constante drukoptie
  • Neemt zeer weinig plaats in
  • Compacte ingebouwde elektronica
  • Droogloopbeveiliging
  • Permagnente magneetmotor met hoge efficiëncy
  • Slijtbestendig door drijvende waaiers
  • Beveiliging tegen opwaartse druk
  • Hoge doorstroomsnelheid
  • Soft-start voor minder motorslijtage
  • Over- en onderspanningsbeveiliging
  • Beveiliging tegen overbelasting
  • Overtemperatuurbeveiliging

Echter een nadeel van deze installatie is dat deze iets duurder is in aankoop maar na verloop van tijd zuiniger is.