Over ons | Privacy beleid | Contact & informatie
Home»Waterpompen»Centrifugaal pompen

Centrifugaal pompen

Bij ons kan u terecht voor allerhande centrifugaal pompen: zelfaanzuigende of niet zelfaanzuigende, horizontale of verticale pompen, éénwaaierige of meerwaaierige pompen (geluidsarme pompen), naakte pomplichamen of opgebouwd met een sturingseenheid ( hydrofoorgroepen of hydrofoorsets), gietijzer, inox of messing pompdelen, van een debiet van 1 m³/h tot 300 m³/h met verschillende druk.

Algemene werking

Een centrifugaalpomp bestaat hoofdzakelijk uit een pomphuis en een waaier. De waaier is vervaardigd uit messing, gietijzer of inox. De waaier draait in het pomphuis rond. Het pomphuis heeft twee openingen. Hierop worden een zuig- en persleidingg aangesloten. De zuigaansluiting bevindt zich ter hoogte van de instroomoping van de waaier. Op het pomphuis aan de buitenkant is de persaansluiting bevestigd. Om het water naar boven te transporteren moeten de pomp en zuigleiding geheel gevuld zijn met water. Als de pomp wordt aangezet en opgestart dan zal de waaier beginnen draaien met als gevolg dat ook het water zal meedraaien. Op het water wordt een centrifugale kracht uitgeoefend. Het water stroomt aan de buitenkant van de waaier naar het pomphuis en komt in de persleiding terecht. Doordat het water het midden van de waaier verlaat ontstaat er een onderdruk met als gevolg dat het water via de zuigleiding in de waaier terecht komt, die dan ook weer via het pomphuis naar de persleiding stroomt. Zo ontstaat er een continue strooming van water.

Een voordeel van een centrifugaalpomp is dat het niet veel plaats in beslag neemt en er is een continue stroming van water tijdens de werking van de pomp. Een nadeel is echter dat de pomp niet mag blijven draaien zonder toevoer van water. Dus ook hier moeten we een sturingseenheid voorzien aan de pomp met een droogloopbeveiliging.  

Naakte pomplichaam

De naakte pomplichamen kunnen zowel zelfaanzuigend als niet-zelfaanzuigend zijn. Voor de sturing van deze naakte pomplichamen zijn er zoals bij de regenwaterpompen drie mogelijkheden. De pomplichamen kunnen vervaardigd zijn uit gietijzer, inox of messing. Deze zijn steeds bij ons verkrijgbaar zodat u dit pomplichaam kunt inbouwen in uw bestaande installatie.

Het zelfaanzuigende pomplichaam is verkrijgbaar zowel horizontaal of verticaal. Deze pompen kunnen niet alleen een grote water capaciteit verpompen maar ze werken ook op een hoge druk. De maximale aanzuigdiepte is 7 à 9 meter. Ze kunnen gebruikt worden voor zowel kleine als grote debieten van 1,5 m³ - 300 m³. De temperatuur van het water dat verpompt moet worden mag maximaal 40° à 90° C bedragen.

Sturing

 Wilt u de pomp automatisch laten werken dan is er een sturing nodig bij deze naakte pomp. Het sturen (aan en uitschakelen) van de pomp kan gebeuren door de onderstaande mogelijkheden:

Sturing met Presflo

De Presflo is een doorstroomschakeling met een ingebouwde droogloopbeveiling: indien er geen water is dan valt de pomp in storing en herstart zich zelf automatisch na 15,30 minuten en vervolgens elk uur. Indien er lekken zijn van 1 à 2 liter per uur dan valt de pomp na 30 minuten in storing. De maximale werkdruk is 10 bar. Kan tot 200 liter per minuut oppompen. Door een presflo te installeren mag de temperatuur van het verpompte water maximaal 65°C bedragen. De Presflo dient bevestigd te worden op het naakte pomplichaam. Een Presflo is enkel beschikbaar voor afhaling maar niet voor installatie.

Werkingsvoorbeeld presscontrol:
Onafhankelijk van het waterverbruik verzekert de presscontrol een constante druk zonder waterslagen in het net dankzij een ingebouwde flow valve en een drukschakelaar. Hij start op 2,2 bar en stopt de waterpomp automatisch wanneer er geen afname is.

Sturing met drukketel en drukschakelaar

Dit is een ouder systeem, maar nog altijd een van de beste systemen. De drukschakelaar schakelt tussen een startdruk en een stopdruk bijvoorbeeld tussen 2,5 en 3,5 bar.

Werkingsvoorbeeld van de membraanketel:
De pomp start op 4 bar en voorziet alle tappunten van water. Bij dalend verbruik stijgt de druk en wordt het water in de ketel geperst. De druk blijft stijgen tot de uitschakeldruk van de pomp (3 bar) is bereikt. De pomp wordt gestart en gestopt door middel van een drukschakelaar. Als de waterpomp is gestopt, wordt de druk behouden door de samengedrukte lucht in de ketel. Bij het openen van een kraan wordt eerst het in de ketel opgestapeld water verbruikt. Hierdoor daalt de druk tot aan het inschakelpunt.

Hoe groter de drukketel, hoe meer watervoorraad er is en hoe minder dat de pomp schakelt.

Er kan ook een drukschakelaar met een ingebouwde droogloopbeveiliging worden geplaatst.

Sturing toerengeregeld of frequentie gestuurd

Dit is een constant druksysteem met ingebouwd drukregelaar en ingebouwde droogloopbeveiliging.

De regenwaterpomp wordt via de stuureenheid gestuurd op basis van sensorsignalen. De parameters moeten worden ingesteld voor de werking. Er is bij bepaalde toestellen een status en alarm opvloging voor volgende situaties: geen contact, bij drooglopen, ondervoltage, oververhitting,... 

Tot 40 % besparing op energieverbruik tegenover gelijkaardige pompen zonder snelheidsvariator.